lördag 7 juni 2008

10 dagar kvar till ofrihet?


Om tio dagar, den 17 juni, kommer Sverige Riksdag att rösta om "FRA-lagen", eller "Lex Orwell" som den har kallats (med syftning till George Orwells roman 1984).

I korthet innebär lagen att Försvarets Radioanstalt (FRA) - i kampen mot terrorism och internationell brottslighet - får avlyssna all trådbunden tele- och internettrafik som rör sig över Sveriges gränser. Det betyder i stort sett all trafik, även allt du och jag skriver eller surfar.

Har du till exempel ett Hotmail- eller Gmailkonto eller någon annan av de stora e-posttjänsterna så har du e-postservern utanför Sverige. Ska vi gå mot ett samhälle där vi måste kryptera våra brev för att inte myndigheter ska kunna läsa dem?

Men det handlar inte bara om var servern står. Även om du bara surfar eller postar mellan svenska adresser tar data "the scenic route" som Anna Troberg så träffande uttryckt det. Det är bara så det funkar.

Jag är orolig för detta, Stasis våta dröm. Riksdagledamöterna talar något diffus om att "vi måste göra det här i jakten på terrorister" och "alla säkerhets- och integritetsaspekter är omhändertagna". Det är strunt. Vi har en fin tradition i Sverige att databaser läcker. IB till exempel. Och FRA avlyssnar redan idag (länk längst ner). Så var det med det.

Om tio dagar kan det vara för sent. Oppositionen har sagt att man ska rösta emot. Om fyra borgliga ledamöter har ryggrad nog att vända sig mot partipiskan faller lagförslaget för denna gång. Fyra ledamöter som ska stå upp för liberalism, frihet, ett minskat storebrorsamhälle och vad det nu kan vara och som kommer att ha förmånen att kunna se sig själva i spegeln efter omröstningen. Ska det vara så omöjligt?

Läs, lyssna, ta ställning. Påverka. Kanske på något av dessa ställen:

Anna Troberg/Rosetta Sten
Enligt Min Humla
Integritetsombudsmannen
Mina moderata karameller
Opassande - ett digitalt köksbord
Oscar Swartz :: Texplorer

Och naturligtvis denna:
Anders Wik, överdirektör för FRA, berättar

Ytterligare andra bloggar om: , , , .

[Om du klickar på bilden blir den större - det är rent magiskt.]